La Residència

 

Una gran família

La Residència és un espai pedagògic atès per un equip d’educadors que, coordinats amb les famílies dels escolans, volen ajudar els nois a créixer en tots els aspectes, especialment en la convivència.

Des de diumenge al vespre fins divendres a la tarda els escolans poden fer ús de la Residència. Des de fa uns anys, és un espai flexible, que permet que els nois que viuen a prop vagin a casa entre setmana si així ho vol la família.
Com que s’entén aquest espai com un lloc on créixer en valors i hàbits, es considera molt important la coordinació amb les famílies dels escolans. L’educació dels escolans, doncs, és una tasca conjunta en la qual es vol primar el bé de cada noi.

 

ACTIVITATS

Sant Nicolau

El 6 de desembre, dia de Sant Nicolau, és la festa major dels escolans. En una festa on assisteixen famílies, monjos i antics escolans, l’Escolania canta la llegenda de Sant Nicolau. Seguint una tradició de l’Edat Mitjana, durant aquest dia un dels escolans (prèviament elegit pels seus companys) és el Bisbetó i fa el paper de Sant Nicolau durant la llegenda. Aquesta festa és molt estimada pels escolans i per tots els qui han estat a l’Escolania.

Intercanvi amb Cintra

Cada any, els escolans grans fan un intercanvi amb els nois i noies de l’escola Cintra, del barri del Raval de Barcelona. Aquest centre treballa amb adolescents en situació d’alt risc d’exclusió social. Els escolans i els joves de Cintra s’acullen mútuament compartint el joc i les experiències.

Intercanvi amb La Masia del FCBarcelona

Donades les semblances que hi ha entre les dues entitats, molts cops els escolans han fet intercanvis amb els residents a La Masia del Barça. Amb ells, compartim la importància de valors com l’esforç, la disciplina i el treball en equip. Aquests intercanvis han consistit en visites a la ciutat esportiva Joan Gamper, o en excursions dels nois de La Masia a Montserrat.

Deganies

Cada dimecres hi ha un espai compartit entre l’Escola i la Residència per fer activitats que el dia a dia no permet. Segons la setmana, es fa una excursió per la muntanya, es convida un personatge a fer una xerrada, o s’aprofita per fer alguna altra activitat de grup.

Quinze dies d’estiu

Els escolans solen tornar de vacances al voltant del 20 d’agost. Aquests dies abans de començar el curs escolar serveixen per reprendre l’activitat del Cor, però també per gaudir d’uns dies de piscina, campionats i altres activitats d’estiu. Són com unes colònies musicals.

Intercanvi amb Anglaterra

Com a viatge de final de curs, els escolans grans fan un intercanvi amb nois d’una escola de Londres. Durant la seva estada a Anglaterra, els escolans visiten Londres i descobreixen com és la vida en una escola anglesa. I després, els nois anglesos vénen una setmana a Catalunya.

Catequesi

A l’Escolania s’ofereix la possibilitat de rebre catequesi als escolans que no han rebut el Baptisme o la Primera Comunió.

 

Aprenem Anglès!

L’Escolania té un conveni amb una universitat americana, que cada curs envia dos universitaris a compartir el dia a dia amb els escolans. Aquests nois tenen l’oportunitat de descobrir què és Montserrat i Catalunya, i ajuden els escolans en la pràctica diària de l’anglès. L’estada d’aquests estudiants, prèviament seleccionats per la universitat, suposa un enriquiment cultural tant per a ells com per als mateixos escolans.

 

Què vols saber? (Faqs)

Com es pot entrar a l’Escolania?
Aquí tens la resposta

Què estudien?
Els escolans a Montserrat estudien el mateix que els nois de la seva edat. Però a més, fan molta música: toquen dos instruments cada un (el piano i un altre instrument de l’orquestra), fan llenguatge musical, cant coral, classe d’orquestra…

Com és l’Escolania per dintre?
Aquí pots veure algun dels espais de l’Escolania en el vídeo de la Jornada de Portes Obertes.

Quant dura l’estada?
La majoria de nois entren a 4t de Primària, i algun a 5è. L’estada a l’Escolania s’acaba a 1r o 2n d’ESO, en funció de l’evolució de la veu.

Com és la setmana d’un escolà?
L’horari que has llegit més amunt és el que fem de dilluns a dijous. Els divendres tots els escolans marxen a casa a les 17:30, i s’hi estan fins diumenge al matí a les 10:00. Els diumenges són un dia especial: canten a les 11:00 (Missa Conventual) i a les 18.45 (Vespres), i el temps que queda entremig és un temps de convivència de famílies, la majoria de les quals el passen a Montserrat (tot i que els que viuen més a prop poden anar a dinar a casa). També de vegades s’organitzen activitats en aquesta franja. Val a dir que el diumenge normalment no vénen tots els escolans, sinó que s’organitzen torns perquè tothom pugui tenir alguns diumenges lliures, a banda dels que té tothom durant les vacances (dues setmanes per Nadal, la setmana després de Setmana Santa i unes vuit setmanes a l’estiu).

Què mengen?
Els escolans mengen una dieta equilibrada, seguint l’assessorament d’una nutricionista. Els àpats són elaborats per un equip de cuiners que fan cuina casolana. Al llarg de la seva estada, s’intenta que els escolans aprenguin a menjar de tot.

D’on vénen?
Els escolans vénen de tot el territori català. Ocasionalment, n’ hi ha hagut també d’altres zones dels Països Catalans.

Qui paga l’Escolania?
Els pares dels escolans paguen un 20% de l’estada del seu fill a Montserrat. El Departament d’Ensenyament paga una part de l’escola. A través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, hi ha algunes ajudes d’espònsors. I la resta de despeses, que és la major part, les assumeix l’Abadia de Montserrat. Ara bé, cap noi no deixa de ser a l’Escolania per un tema econòmic: l’important és tenir una bona veu i unes bones aptituds per la música.

Avantatges per a les famílies
Cada diumenge, les famílies disposen de plaça de pàrquing, d’un espai per als àpats i descomptes diversos en el Santuari. Però l’enriquiment més important que viuen les famílies a Montserrat és la convivència amb els altres pares i germans, i amb tots els qui formen part de Montserrat.

 

Galeria multimèdia