Centre Integrat
Des de l’any 2001 la Generalitat de Catalunya ha reconegut la labor de formació integral que du a terme l’Escolania des de fa segles i l’ha considerada Centre docent privat (no concertat) d’ensenyaments bàsics i artístics, amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que cobreix un percentatge de les despeses.
Aquesta consideració de centre integrat facilita als nostres alumnes compaginar alhora els ensenyaments generals obligatoris i els musicals amb la seva participació en el Cor.
En acabar la seva estada a l’Escolania poden continuar la seva formació musical en qualsevol Conservatori o Escola de Música.
Pla d’estudis
Pel que fa als estudis d’ensenyaments generals, durant la seva estada a l’Escolania els nois reben els corresponents als cursos 4t, 5è i 6è de Primària, i 1r i 2n de Secundària (ESO). I pel que fa als ensenyaments musicals, es poden fer tots els cursos de Grau elemental, i el 1r i 2n de Grau Professional.
EDAT | ENSENYAMENTS GENERALS | ESTUDIS MUSICALS |
De 9 a 10 anys | 4t (2n curs de cicle mitjà de primària) | 1r i/o 2n de Grau Elemental |
De 10 a 12 anys | 5è i 6è (Cicle superior de primària) | 3r i 4t de Grau Elemental |
De 12 a 14 anys | 1r i 2n d’ESO | 1r i 2n de Grau Professional |
Ensenyaments generals
Pel fet que les classes tenen un nombre molt reduït d’alumnes (gira al voltant dels deu), els professors poden fer un seguiment molt personalitzat de cada noi. Això els permet combinar diferents mètodes per ajudar-los a adquirir les Competències corresponents a la seva edat, i que els permetin seguir els estudis sense cap problema, vagin on vagin després d’haver passat per l’Escolania. L’Escola també potencia molt l’ensenyament de l’anglès, l’ús de les tecnologies digitals com un complement a l’educació, i també la participació en molts projectes que fem tant a l’Escolania com de forma telemàtica.
Ensenyaments musicals
A l’Escolania, el fet que la música no només s’estudiï des d’un punt de vista teòric o tècnic sinó que sigui una necessitat diària, fa que els ensenyaments musicals siguin eminentment pràctics i guanyin en qualitat. A banda de l’estudi del Llenguatge musical, la veu i el Cant coral que són necessaris per dur a terme l’activitat del Cor, cada escolà estudia un instrument de l’orquestra i el piano. També vetllem per la formació de la pràctica instrumental conjunta (conjunt instrumental, orquestra, i en alguns casos música de cambra). Alguns alumnes més avançats en l’estudi de l’instrument i el piano, tenen la possibilitat de formar-se també en l’estudi d’orgue.
Prova d´accés al Grau Professional
Al final del Grau Elemental de música (corresponent al curs de 6è de primària), els nois realitzen la Prova d’accés al Grau Professional, com la resta de nois de la seva edat que volen seguir uns ensenyaments musicals reglats. La diferència amb les altres Escoles de música i Conservatoris és que aquí es poden realitzar els dos primers cursos del Grau Professional en el mateix centre.
Currículum musical
Grau elemental (No reglat):
Llenguatge musical
Instrument
Piano (només a 5è i 6è de Primària)
Cant Coral: Assaig, Repertori, Tècnica vocal
Grup instrumental
Grau Professional (Reglat):
Llenguatge musical-harmonia
Instrument
Piano
Cant coral: Assaig, Repertori, tècnica vocal
Orquestra
Música de cambra
Instruments que es poden estudiar a l’Escolania:
Corda: Violí, Viola, Violoncel i Contrabaix
Vent metall: Trompa, Trompeta, Trombó
Vent fusta: Flauta travessera, Oboè, Fagot i Clarinet
Piano i Orgue
Documents del centre
El Blog 100peus
Com una activitat de l’àrea de Català, els escolans escriuen periòdicament el blog 100peus. El nom és hereu de l’antiga revista de l’escolania “Centpeus”, que es va crear en una època en què els escolans van passar a ser cinquanta (50 escolans són 100 peus!). La majoria d’entrades són com una crònica de l’Escolania viscuda en primera persona, però també s’hi poden trobar altres propostes que sempre són una lectura amena Us convidem a visitar-lo aquí
Escola Verda
Des del curs 2022-23, l’Escolania forma part de la xarxa Escoles Verdes de Catalunya. La incorporació en aquest programa respon a la nostra motivació per enfortir el nostre compromis amb la sostenibilitat i treballar per fomentar l’educació ecosocial. Les actuacions que duem a terme es poden agrupar en aquests 4 contextos:
- Currículum: Integrar l’educació per a la sostenibilitat en el nostre projecte educatiu i en totes les àrees, potenciar el treball interdisciplinaris i dur a terme projectes compartits i contextualitzats. En tot plegat volem integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i crear situacions d’aprenentatge que permetin assolir la competència ecosocial entre els escolans.
- Organització participativa: L’Escolania vol cercar una organització que permeti la participació activa de tota la comunitat educativa i que empoderi els escolans en la presa de decisions sobre les accions. L’eina clau per assolir aquest empoderament és el Comitè Ambiental, que disposar d’espais de trobada trimestral i està format per un representant de cada curs escolar.
- Gestió sostenible del centre: L’ús de recursos i la gestió del centre en general han de ser coherents amb el projecte educatiu, i, per tant, hem de ser un exemple de com actuar per avançar cap a la sostenibilitat, i ho volem fer analitzant el problemes i cercant solucions de manera conjunta amb tota la comunitat educativa.
- Implicació en l’entorn i treball en xarxa: Una Escola Verda és un centre integrat en el seu entorn que realitza accions de millora i de dinamització local en col·laboració amb agents externs. Volem que l’entorn immediat, tant natural com cultural, sigui un element facilitador d’aprenentatges i de capacitació per a l’acció transformadora i per a la construcció d’una ciutadana activa.
Què vols saber?
Com es pot entrar a l’Escolania?
Aquí tens la resposta
Com és el dia a dia d’un escolà?
Els escolans comencen les classes a les 9:15, cosa que permet arribar amb el primer cremallera. A les 13:00 canten la salve de dilluns a divendres, i després van a dinar i tenen una estona de descans. A la tarda les classes tornen a començar a les 14:30, i a les 16:00 tenen el berenar. Després d’una estona més de classes i d’assaig, tornen a cantar a les 19:15. I després es pot anar a casa a dormir o bé quedar-se a Montserrat per sopar i fer una estona de recreació abans d’anar a dormir. Els escolans de 4t a la tarda acaben l’activitat lectiva a les 17:45.
Què estudien?
Els escolans a Montserrat estudien el mateix que els nois de la seva edat. Però a més, fan molta música: toquen dos instruments cada un (el piano i un altre instrument de l’orquestra), fan llenguatge musical, cant coral, classe d’orquestra…
Com és l’Escolania per dintre?
Aquí pots veure algun dels espais de l’Escolania en el vídeo de la Jornada de Portes Obertes.
Quant dura l’estada?
La majoria de nois entren a 4t de Primària, i algun a 5è. L’estada a l’Escolania s’acaba a 1r o 2n d’ESO, en funció de l’evolució de la veu.
Com és la setmana d’un escolà?
L’horari que has llegit més amunt és el que fem de dilluns a dijous. Els divendres tots els escolans marxen a casa a les 17:30, i s’hi estan fins diumenge al matí a les 10:00. Els diumenges són un dia especial: canten a les 11:00 (Missa Conventual) i a les 18.45 (Vespres), i el temps que queda entremig és un temps de convivència de famílies, la majoria de les quals el passen a Montserrat (tot i que els que viuen més a prop poden anar a dinar a casa). També de vegades s’organitzen activitats en aquesta franja. Val a dir que el diumenge normalment no vénen tots els escolans, sinó que s’organitzen torns perquè tothom pugui tenir alguns diumenges lliures, a banda dels que té tothom durant les vacances (dues setmanes per Nadal, la setmana després de Setmana Santa i unes vuit setmanes a l’estiu).
Com són els escolans?
Els escolans són nois absolutament normals: juguen, riuen, ploren, s’il·lusionen, s’enfaden. NM’hi ha de més moguts, n’hi ha de més calmats, alguns són més trapelles, altres no tant… Sí que és veritat que a l’Escolania es donen algunes característiques que potser no són el més habitual en els nois d’aquesta edat: l’interès per la música clàssica, el gust de molts per la lectura, la seva valentia per actuar en públic davant de molta gent, la manera que tenen de parlar amb els mitjans de comunicació… I en una cosa són excepcionals: quan canten, arriben al cor de les persones, i gent de tot el món s’emociona en sentir-los cantar.
D’on vénen?
Els escolans vénen de tot el territori català. Ocasionalment, n’ hi ha hagut també d’altres zones dels Països Catalans.
Qui paga l’Escolania?
Els pares dels escolans paguen un 20% de l’estada del seu fill a Montserrat. El Departament d’Ensenyament paga una part de l’escola. A través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, hi ha algunes ajudes d’espònsors. I la resta de despeses, que és la major part, les assumeix l’Abadia de Montserrat. Ara bé, cap noi no deixa de ser a l’Escolania per un tema econòmic: l’important és tenir una bona veu i unes bones aptituds per la música.
Avantatges per a les famílies
Cada diumenge, les famílies disposen de plaça de pàrquing, d’un espai per als àpats i descomptes diversos en el Santuari. Però l’enriquiment més important que viuen les famílies a Montserrat és la convivència amb els altres pares i germans, i amb tots els qui formen part de Montserrat.