Schola Cantorum

 

El director de l’Schola Cantorum

Pau Jorquera, Nascut a Barcelona l’any 1982, va començar els seus estudis musicals a la seva ciutat. Es llicencià en Direcció de Cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on va treballar amb Johan Duijck, Josep Vila Casañas i Mireia Barrera. Paral·lelament féu també els estudis de cant, piano i composició. Gran part de la formació musical és deguda als professors Ramon Porter i Johan Duijck.

És diplomat en Magisteri en l’especialitat d’Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar també els estudis professionals de percussió amb Ignasi Vila.
Els darrers anys ha treballat amb la Fundació Grup Farmacèutic Salvat com a responsable de l’àrea de projectes musicals, impulsant i produint la beca internacional per joves cantants SALVAT BECA BACH, així com diversos concerts i festivals de música.

Especialista en la interpretació de la música sacra i música antiga, és el fundador i director del Bach Collegium Barcelona i cofundador del Festival Bachcelona.

Des del 2023 compagina la direcció de l’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat amb la sotsdirecció del Cor tradicional de l’Escolania de Montserrat (2014), de la qual fou
també el Cap d’estudis d’ensenyaments musicals (2018-2021).

 

L’Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat

L’Schola Cantorum canta un cap de setmana al mes en paral·lel a l’Escolania tradicional: quan l’Schola Cantorum canta a Montserrat, els escolans actuals descansaran. I quan canta participa en els mateixos actes litúrgics del Santuari, com fa habitualment l’Escolania: la Salve i el Virolai dissabte al migdia, l’ofici de Vespres dissabte a la tarda, i la Missa Conventual del diumenge a les 11.

Les noies i els nois que formen l’Schola Cantorum tenen l’oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

 

Repertori

El repertori de l’Schola Cantorum està essencialment enfocat a fer el servei musical a la Basílica de Montserrat. És per aquest motiu que es basa en tres eixos fonamentals:

  • Recuperació de patrimoni musical de les capelles de Catalunya, parant especial atenció a la música de l’Escola Montserratina.
  • Polifonia del renaixement
  • Música sacra de nova composició
 

Vols formar part de l’Schola Cantorum?

Si tens més de 17 anys i estàs cursant estudis de música, si estudies cant o cantes en algun cor, si et crida l’atenció l’experiència de Música, Natura, Espiritualitat i companyonia que t’ofereix l’Schola Cantorum, escriu-nos a escolania@escolania.cat i ens posarem en contacte amb tu per donar-te tota la informació i resoldre els teus dubtes.

 

Preguntes Freqüents

Què és l’Schola Cantorum?

És un Cor jove creat el curs 2023-24 que pertany a l’Escolania de Montserrat.

Quina és la funció de l’Schola Cantorum?

L’Schola Cantorum cobreix el servei de la música en la litúrgia de la basílica de Montserrat un cap de setmana cada mes. A més, les noies i els nois que el formin tindran l’oportunitat de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la Comunitat Benedictina.

Qui en pot formar part?

Nois i noies a partir de 17 anys fins als 24 (és a dir, des 1r de Batxillerat i fins a la finalització dels estudis universitaris), que estiguin cursant estudis de música o que tinguin un bon nivell de lectura musical i cant. 

Quant dura el compromís?

Als cantaries de l’Schola Cantorum els demanem un compromís d’un any, renovable cada any mentre s’estigui dins dels límits d’edat. 

Quan són els assajos?

L’Schola Cantorum només assaja els caps de setmana que és a Montserrat, començant el dissabte a les 10 del matí i fins diumenge al migdia. No hi ha assajos previstos fora de les dates planificades.

Quin és l’horari de treball?

Et presentem el marc horari de treball que hem planificat

Dissabte
– Matí: de 10.00 a 13.30 — Assaig, Salve i Virolai
– Tarda: de 15.30 a 19:00 — Activitats formatives, Assaig i Vespres
Hi ha la possibilitat de dormir a Montserrat i fer-hi tots els àpats dins d’aquest horari.
Diumenge
– Matí: de 9.30 a 12.30 — Assaig, Conventual, Salve i Virolai

Quin és el calendari de caps de setmana?

El calendari del proper curs 2024-2025 encara no ha estat publicat, però el farem saber aviat a les persones interessades a formar-ne part.

Com anem vestits per cantar?

L’Schola Cantorum és un cor litúrgic format per escolans i escolanes que, tal com passa amb tots els escolans de Montserrat, seran vestits i vestides com a tals amb la saia i el roquet a principi de curs, i quedaran inscrits i inscrites en el llibre oficial de vesticions del Monestir.

Quant val cantar a l’Schola Cantorum?

Cantar a l’Schola Cantorum és gratuït. Els cantaires no paguen cap quota, i l’Abadia de Montserrat cobreix íntegrament les despeses d’allotjament i manutenció dels cantaires.

Què haig de fer per formar-ne part?

Primer de tot has d’escriure un correu a escolania@escolania.cat presentant-te i explicant-nos el que et sembli més rellevant. Ens posarem en contacte amb tu i et convocarem per fer una petita audició amb el director del Cor i una conversa amb el prefecte de l’Escolania.

Quan seran les audicions?

Les audicions per cantar la temporada 2024-25 es van fer el dia 13 d’abril de 2024. Cada any es convocarà una nova data per fer audicions de cara a la temporada següent. 

Quins són els requisits per poder fer l’audició?

Els requisits de formació són els següents: lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i també es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant.